Produženi boravak 2020./2021.

RUJAN 2020.

U produženom boravku izmjenjuje se vrijeme za učenje, vježbanje i ponavljanje nastavnog sadržaja te odmor i organizirane likovne, glazbene i sportske aktivnosti. Učiteljice u produženom boravku na kreativan način povezuju učenje, rad i igru.
Radi neobične situacije, produženi boravak ove nastavne godine se organizirao u četiri skupine pritom poštujući epidemiološke mjere. Tijekom rujna, svaka supina je provodila različite aktivnosti. Uz učiteljice Ivanu (1.a,1.c), Doru (2.a) i Teu (1.b), ove godine nam se pridružila i učiteljica Nikolina (2.b,2.c).
Da im uljepša početak nove nastavne godine, učiteljica Dora je svojim boravkašima 2.a razreda podijelila malo iznenađenje u obliku motivacijskog pisma, namijenjenog za svakog učenika.

IMG_20200907_181632 IMG_20200909_142839

Toplu jesen smo dočekali suncokretima, crtajući ga crtama po toku i karakteru, pritom koristeći tehniku kolaža i crnog flomastera te uredili pano naše škole likovnim radovima.

IMG_20200917_135012 IMG_20200930_174129

Nakon napisane domaće zadaće, oblačne, hladne dane smo proveli rješavajući mozgalice, bojajući, crtajući, igrajući se raznim društvenim igrama, a kada bi sunce pokazalo svoje zrake, proveli smo ga na školskom igralištu i unutar dvorišta škole.

IMG_20200917_131735 IMG_20200928_142058 Boravak (29) IMG_20200918_135103 Tea_boravak_2020 (2) IMG_20200930_124657 IMG_20200908_143224 IMG_20200925_112328 Boravak (26) Boravak (27) Tea_boravak_2020 (1)

21. rujna učenici 2.b i c razreda obilježili su prvi dan jeseni te su se tom prigodom poigrali i kreativno izradili Gospođicu Jesen s frizurom od šarenog jesenskog lišća koje su prethodno sakupili u školskom dvorištu. Moramo priznati da smo bili kreativni.

Boravak_ Nikolina (22) Boravak_ Nikolina (15)

Prvi dan jeseni smo sakupljali lišće, koje smo koristili za likovne radove. Obojili smo ga temperama, zatim otisnuli na papir. Ostatak lišća nam je poslužio za izradu ježića, koje smo stavili ispod našeg jesenskog stabla, u hodniku škole.

Tea_boravak_2020 (8) Tea_boravak_2020 (7) Tea_boravak_2020 (9) Tea_boravak_2020 (4) Tea_boravak_2020 (11)

25. rujna prvašići su obilježili Dan za zdrave zube. Prvo smo pogledali edukativni animirani film o Gricu i Grecu, a zatim smo na papir prenijeli poruku odgledanog filma. Ono što je najvažnije je da su učenici shvatili važnost održavanja čistoće zubi, odnosno svakodnevne oralne higijene.

Boravak (12)

Kad smo gotovi sa zadaćom, često volimo pokazati svoju kreativnost u pronalaženju novih zanimljivih igara, a budući da nam mašte ne nedostaje, smišljamo i svoje društvene igre!

Boravak (28) Boravak (14) Boravak (19) Boravak (20) Boravak (8)

LISTOPAD 2020.

Boc, boc, iglicama
ne diraj ga ručicama!
Bode, bode jež,
bit će suza, bjež!

Prvašići su se poigrali ježićima – ovaj put bez suza!

Boravak (31)

Prvašićima su se pridružili učenici 2.b i c razreda te su napravili šarene gljivice koje su se kasnije pridružile ježićima na školskom panou.

Boravak_ Nikolina (17) Boravak_ Nikolina (18) Boravak_ Nikolina (21)

Početkom listopada, učenici 2.a su obilježili Svjetski dan zaštite životinja. U PowerPoint prezentaciji su naučili koje su to životinje zaštićene u Hrvatskoj, te su odabrali jednu zaštićenu životinju i nacrtali ju. Našli su se tu ris, periska, sredozemna medvjedica, dupin i mnogi drugi.

Dora Lepen - studeni, dani kruha i zahvalnosti za plodove (20) Dora Lepen - studeni, dani kruha i zahvalnosti za plodove (18) Dora Lepen - studeni, dani kruha i zahvalnosti za plodove (19) Dora Lepen - studeni, dani kruha i zahvalnosti za plodove (17)

Nastavne sadržaje uvijek je zabavnije ponavljati i uvježbavati uz igru, crtanje i bojanje! Đaci prvaci crtali su nizove šarenog jesenskog lišća i gradili robote od geometrijskih tijela. Tako su učili i ponavljali, a da to nisu ni znali!

Boravak (30) Boravak (1) Boravak (2)


5. listopada obilježavamo Svjetski dan učitelja. Taj dan je posebno zanimljiv jer učitelji iz dječje perspektive svašta novog saznaju o sebi, svom izgledu, ponašanju i osobinama! 🙂 Prvašići 1.a i 1.c razreda načinili su portrete svojih učiteljica – Monike i Romane koje nisu mogle sakriti oduševljenje! ( Svaka sličnost sa stvarnim osobama je namjerna! )

Boravak (3) Boravak (4)

Boravkaši 2.a razreda su cijeli listopad obilježili u jesenkom tonu. Iskoristili su topao dan i zaputili se u šetnju okolicom škole gdje su naišli na puno jesenskog lišća te ga kasnije i upotrijebili u likovnim radovima. Pomoću lišća raznih boja, veličina i oblika napravili su vesele jesenske frizure.

Dora Lepen - studeni, dani kruha i zahvalnosti za plodove (21) Dora Lepen - studeni, dani kruha i zahvalnosti za plodove (22) Dora Lepen - studeni, dani kruha i zahvalnosti za plodove (23)

Marljive ručice drugašića su ukrasile i našu učionicu pravim jesenskim vjenčićem, pomoću mandala lišća, ježića i vjeverice.

Dora Lepen - studeni, dani kruha i zahvalnosti za plodove (1) Dora Lepen - studeni, dani kruha i zahvalnosti za plodove (2)

Visoka žuta žita

Kada u rumene zore
Ili jasna jutra
Prolazim
Poljima rosnim
Gdje mlad vjetar njiše teške
Klasove
Visokog žutog žita,
iznenada stanem;
I gle!
Moje srce od radosti glasno kuca
Kao zlatan sat.
Dragutin Tadijanović

Pjesma D.Tadijanovića nas je uvela u Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Učenici 2.a su te dane obilježili razgovorom o nastanku kruha; od sijanja pšenice, rasta žita, pravljenjem brašna i na kraju pečenjem kruha. Nacrtali su klas žita, koristeći se tehnikom bijele krede i crnog flomastera.

Dora Lepen - studeni, dani kruha i zahvalnosti za plodove (13) Dora Lepen - studeni, dani kruha i zahvalnosti za plodove (16)

Stigao nam je i Svjetski dan jabuka. Mljac, mjac! Ne samo da su drugašići slasno pojeli sve jabuke, nego su i oblikovali jabučice od plastelina, a pritom smo razgovarali kakve jabuke postoje: od raznih boja, veličina, oblika, okusa te za što se sve može iskoristiti jabuka: u kolačima, pitama, soku, bureku, sladoledu pa čak i čipsu. 🙂

Dora Lepen - studeni, dani kruha i zahvalnosti za plodove (6) Dora Lepen - studeni, dani kruha i zahvalnosti za plodove (7)

Učenici 2.b i c razreda također su obilježili Svjetski dan jabuka. Nakon razgovora o važnosti jabuka za zdravlje, poigrali su se kolažom te napravili svoje jabučice.

Boravak_ Nikolina (2) Boravak_ Nikolina (3)

Zna se, nakon napisane zadaće, slijedi slobodno vrijeme. Tada se drugašići bave osmišljavanjem raznim aktivnostima, od čitanja, društvenih igara, bojanja mandala i pritom “vježbaju” mozak mozgalicama, labirintima, križaljkama gdje se uče strpljenju, urednosti i kreativnosti. A kada je vrijeme lijepo, iskoristimo svaku zraku sunca te slobodno vrijeme provedemo na školskom dvorištu.

Dora Lepen - studeni, dani kruha i zahvalnosti za plodove (12) Dora Lepen - studeni, dani kruha i zahvalnosti za plodove (15) Dora Lepen - studeni, dani kruha i zahvalnosti za plodove (3) Dora Lepen - studeni, dani kruha i zahvalnosti za plodove (4) Dora Lepen - studeni, dani kruha i zahvalnosti za plodove (5) Dora Lepen - studeni, dani kruha i zahvalnosti za plodove (14)

Listopad nam je neočekivano donio obilje lijepog vremena pa smo većinu slobodnog vremena iskoristili za boravak na svježem zraku. No, prvašići su se pripremili i za kišne i hladnije dane : prvo su dizajnirali kišobrane u kombinaciji crnog flomastera i bojica, a zatim su ih vješto konstruirali u prostoru.

Boravak (6) Boravak (22) Boravak (23) Boravak (5)

Učenici 1.b razreda izradili su 3D kišobrane tehnikom kolaža, koje su zalijepili na papir.

Tea_boravak_2020 (5) Tea_boravak_2020 (6) Za kišnih dana , prvašići su imali pune ruke posla: staklene površine na kraju hodnika dobile su novo jesensko ruho, a sve zahvaljujući njihovim vrijednim ručicama! Boravak (13) 16. dana u listopadu obilježava se Svjetski dan hrane. Učenici 1.a i 1.c razreda ponovili su što sve znaju o zdravoj hrani te se upoznali s piramidom pravilne prehrane koju su naposljetku i izradili. Bravo! Boravak (10) Boravak (9) Boravak (11) Boravak (21) Ove godine boravkaši su se uključili u Dukatov kreativni likovni natječaj “Volim mlijeko”. Tema ovogodišnjeg natječaja je naš predivan zeleno-plavi planet Zemlja, a zadatak naših malih kreativaca bio je naslikati planet Zemlju kako ga oni vide. Svoje radove poslali smo na danu adresu te se radujemo rezultatima i željno ih iščekujemo! Boravak (15) Uz prvašiće i drugašići su su se priključili istoimenom likovnom natječaju te na svoj način osmislili i nacrtali našu planetu Zemlju. Bravo za Roka, Franju, Zaru i Mariju! S nestrpljenjem iščekujemo rezultate natječaja. Dora Lepen - studeni, dani kruha i zahvalnosti za plodove (11) Dora Lepen - studeni, dani kruha i zahvalnosti za plodove (8) Dora Lepen - studeni, dani kruha i zahvalnosti za plodove (10) Dora Lepen - studeni, dani kruha i zahvalnosti za plodove (9)

Svjetski dan štednje prvašići su obilježili kreativnom radionicom izrade štednih “kasica prasica” u koje će stavljati novčiće i štedjeti za ono što bi željeli, a nemaju dovoljno novaca.

Boravak (25) Boravak (24)

Noć uoči blagdana Svih svetih djeca se vole maskirati te se zasladiti slatkišima. Stoga smo načinili papirnate vrećice za slatkiše u obliku bundeve, a učenici su ih oslikali po želji.

Boravak (16) Boravak (18) Kraj listopada donio nam je mnogo kreativnih i zanimljivih zadataka. Jedan od njih su i svijeće kojima ne samo da smo se pripremili da blagdan Svih svetih već smo i ponovili korištenje ravnala za crtanje ravnih crta te tople i hladne, odnosno osnovne i izvedene boje. Boravak (17)

Početak studenoga vrijeme je kada se prisjećamo svih dragih osoba koje nisu više s nama. Boravkaši, učenici 2.b i c razreda su tako uoči blagdana Svih svetih napravili krizanteme te su svoje radove izložili sa svijećama učenika prvih razreda.

Boravak_ Nikolina (4) Boravak_ Nikolina (5)

Učenici 1.b razreda su 18. listopada obilježili Dan kravate. Svaki učenik je ukrasio svoju kravatu po želji.

Tea_boravak_2020 (10) Tea_boravak_2020 (3)

STUDENI 2020.

Početkom studenog boravkaši 2.a su obilježili dan Svih svetih i Dušni dan izradivši krizanteme pomoću kolaž papira. Na taj način smo se prisjetili naših najmilijih kojih više nema među nama…

Dora_Boravak_2020 (3) Dora_Boravak_2020 (4)

Svjetski dan izumitelja (9. studenoga) dan je svih genija sa svih strana svijeta, njihovi su nam izumi omogućili lakši život. Možemo samo zamisliti gdje bismo bili i kako bismo se osjećali da netko nije izumio električnu žarulju, kameru ili računalo. Učenici su 2.b i c razreda sa zanimanjem slušali te razgovarali o raznim izumima, ali smišljali svoje izume. Na kraju, nastali su portreti važnih izumitelja i znanstvenika.

Boravak_ Nikolina (16)

Boravkaši 2.a razreda su sredinom studenog nacrtali pastelama mudru životinju- sovu ušaru. Nakon odgledanog edukativnog videa o sovi ušari, snimljenog iz zagrebačkog Zoološkog vrta, slijedio je prikaz sove, no ne originalne boje nego šarenih,vedrih boja, ukrasivši se različitim crtama i oblicima. Naučili su da su sove ušare dobile ime po svojih specifičnim ušima, da imaju narančaste oči, puno perja koje ih grije te još mnoštvo zanimljivosti.

Dora_Boravak_2020 (16) Dora_Boravak_2020 (2)

I studeni nam je dopustio izlazak iz škole, sunčeko nas odmah izmami pa uživamo na svježem zraku, igramo se i istražujemo…

Boravak_ Nikolina (7) Dora_Boravak_2020 (1) Dora_Boravak_2020 (22) Dora_Boravak_2020 (21) Boravak_ Nikolina (8) Boravak_ Nikolina (6) Dora_Boravak_2020 (20)

U studenome je bilo i kišnih, tmurnih ,hladnih dana kada su boravkaši slobodno vrijeme proveli u svojim učionicama družeći se jedni s drugima. Boravkaši 2.a razreda su vrijeme proveli u igri, bojanju, građenju raznih utvrda, rješavaju mozgalica i gledanju smiješnih kratkih filmova i crtića.

Dora_Boravak_2020 (19) Dora_Boravak_2020 (17) Dora_Boravak_2020 (18)

Svake se godine u studenom prisjećamo žrtve koju je grad Vukovar 1991. godine dao za cijelu domovinu. Tom prigodom učenicima nastojimo osvijestiti koliku je važnost ovaj grad imao u Domovinskom ratu te zašto svake godine cijela Hrvatska odaje počast Vukovaru i njegovim žrtvama.

Učenici 2.b i c razreda vukovarski su vodotoranj, prema vlastitome izboru, smjestili u tople ili hladne boje. Neki su se okušali i u crtanju istoga. Svoje smo radove izložili zajedno s radovima učenika 2.a razreda.

Učenici 2.a su također imali likovnu radionicu no prije toga su pogledali edukativni video o Vukovaru, namijenjen njihovoj dobi te sa velikim zanimanjem promatrali Vučedolsku golubicu koju je donijela učiteljica Dora. Promatravši razne crte i sam izgled golubice shvatili su da je posebna i originalna. Radivši u paru, na papir su smjestili tople boje a sliku golubice su prikazali “razbijenu”, što simbolizira “razbijena” sjećanja našeg naroda u Domovinskom ratu.

Dora_Boravak_2020 (10) Dora_Boravak_2020 (12) Dora_Boravak_2020 (15) Dora_Boravak_2020 (14) Dora_Boravak_2020 (13) Dora_Boravak_2020 (11) Boravak_ Nikolina (9) Boravak_ Nikolina (10) Boravak_ Nikolina (12)

U studenom je 2.a obilježio i jedan jako lijepi dan, Svjetski dan ljubaznosti. Razgovarali smo što znači biti ljubazan te na papirić napisali lijepu riječ drugome. Nakon što su boravkaši poruke stavili u kutijicu, izvlačili su te jedan po jedan čitali što im je prijatelj ili prijateljica poručio.

Dora_Boravak_2020 (7) Dora_Boravak_2020 (9) Dora_Boravak_2020 (8) Dora_Boravak_2020 (6)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s