Produženi boravak 2017.-2018.

Produženi boravak
šk.god. 2017.-2018.

Lipanj 2018. Lipanj obožavamo! Što smo trebali, naučili smo prijašnjih mjeseci. Domaće zadaće je sve manje, stoga imamo više vremena za zabavu, igru, ples i razne aktivnosti.

PB Lipanj
PB Lipanj

Temperature su rasle, a kraj nastavne godine bližio se kraju. Veselili smo se i radili planove za ljetne praznike. Ponovili smo naše obaveze i prava, te se dogovorili kako ćemo ih ostvarivati preko praznika. Odmor je vrlo blizu, već ga možemo i vidjeti, stoga su stariji boravkaši u tehici kolaž izradili prigodne autoportrete.

PB Lipanj

U iščekivanju ljetnih praznika koje nam donosi mnoštvo novih avantura, kombinacijom vodene boje i kolaž papira,prvašići su se zapitali : “Kud plovi ovaj brod?”

PB Lipanj
🙂
PB Lipanj

Zadnji dan nastave organizirali smo svečanu podjelu diploma za trud, upornost i marljivost u boravku. Učiteljice su se osvrnule na rad i događaje iz boravka, te su o svakom boravkašu ispričale po nekoliko rečenica. Svi smo se jako iznenadili kada smo vidjeli koje sve detalje pamte učiteljice i učenici. Nakon podjele prošetali smo, kupili sladolede i uživali na dječjem igralištu. Lijepi završetak nastavne godine! Veselimo se jeseni i novim školskim dogodovštinama i uspjesima! A sad: 3,2,1 – ODMOOOR!

PB Lipanj
PB Lipanj
PB Lipanj
PB Lipanj
PB Lipanj
PB Lipanj
PB Lipanj

Svibanj 2018.

PB Svibanj

Mnoštvo šarenih leptira sletjelo je na naš pano. Prvašići su se poigrali simetrijom tijela te pritom  vježbali motoričke sposobnosti.

PB Svibanj

Stariji boravkaši 3. svibnja obilježili su Dan Sunca. Pričali smo o važnosti, ali i štetnosti Sunca i njegovih zraka te o prikladnom odijevanju i ponašanju za vrijeme “ljetnih mjeseci” kada Sunce najjače grije. Vježbali smo motoriku ruku, a u želji da nacrtamo koncentrične kružnice neki su se po prvi put susreli sa šestarom. Nakon iscrtavanja, tonovima boja ispunili smo polja. Bio je to vrlo zahtjevan zadatak, stoga radovi nisu najprecizniji i najuredniji, ali zbog uloženog ogromnog truda, mi smo vrlo ponosni na naše radove.

PB Svibanj
PB Svibanj

Iskoristili smo i svaki tračak sunca za boravak na svježem zraku…

PB Svibanj
PB Svibanj
PB Svibanj
PB Svibanj

…. a zatim se rashladili sokom od bazge mame Šanjek!

PB Svibanj

Majčin dan prvašići su obilježili crtanjem portreta njihovih mama te izradom poklona- okvira koje smo ukrasili po želji te unutra ispisali poruke za naše drage mame.

PB Svibanj
PB Svibanj
PB Svibanj

Stariji boravkaši nacrtali su svoj trenutak s majkom za koji misle da je mama tada bila najsretnija. Radili su u tehnici prema vlastitom odabiru. Kroz različitost motiva vidjela se njihova posvećenost radu u želji da ponovno razvesele svoje majke. Crtežima su dodali okvire od kartona i ukrasili ih s plastelinom te porukom za majku. Gotovo svaka mama iznenadila se motivom koje je njeno dijete odabralo, a bilo je i dosta suza radosnica…

🙂
PB Svibanj
PB Svibanj
PB Svibanj
PB Svibanj

Naši boravkaši znaju da je obitelj najvažnija, stoga su stariji boravkaši odlučili 15. svibnja obilježiti Dan obitelji. U boravku smo da sada izradili različite poklone za članove obitelji, a sada smo prikazali kako naše obitelji izgledaju. Učenici su pomoću crnog flomastera i akvarela napravili portret ili “selfie” svoje obitelji. Iako smo ponovili tko su članovi obitelji, učenici su na portret mogli, prema vlastitoj želji, dodati još kojeg člana šire obitelji ili kućnog ljubimca. Likovnim radovima dodali smo i kratke literarne radove. Još uvijek učimo pisati sastavke, stoga smo si pomagali planom pisanja.

PB Svibanj
PB Svibanj

Kako nastavna godina ide kraju, u boravku postaje sve veselije. Ponavljamo i prezentiramo što smo sve naučili od jeseni. Više vremena provodimo na svježem zraku. Aktivnosti su zajedničke za velike i male boravkaše, a u njih se uključujemo prema interesima. Družimo se svi zajedno, častimo i pokazujemo kako smo tijekom ovih desetak mjeseci postali prava složna ekipa. Ponovili smo osnove hrvatskog znakovnog jezika.

PB Svibanj

Svu svoju raskoš pokazali su nam prekrasni paunovi koje smo uspješno uspjeli prenijeti bojicama na papir.

PB Svibanj

Za veliki 65. rođendan naše škole pripremali smo folklornu točku. Istu smo izveli 25. svibnja u holu naše škole. Roditelji, djelatnici škole i uzvanici su bili prezadovoljni nastupom malih folkloraša, a boravkaši preponosni. Sretni smo što, uz ostale aktivnosti, u sklopu boravka možemo njegovati našu tradiciju i ponosno ju prikazivati ostalima.

PB Svibanj
PB Svibanj
PB Svibanj
🙂
PB Svibanj

Tijekom cijele godine imamo odličnu suradnju s roditeljima. Puno nam pomažu, doniraju stvari koje nam olakšavaju i uljepšavaju dane koje provodimo u produženom boravku. Obično su to deke, jastučići, tekući sapuni, ubrusi, prirodni sokovi i igračke, no ovaj put nas je tata Šemuga  izuzetno iznenadio. Za kraj nastavne godine poslao nam je dvije velike torte. Pogodite koliko nam je vremena trebalo da ih “smažemo”!
Da pisanje domaće zadaće nije uvijek muka, najbolje znaju naši boravkaši. Iako zadaću učenici rješavaju sami, učiteljice su uvijek tu spremne pomoći i provjeriti točnost. Često si i boravkaši međusobno pomažu. Ali najviše nas veseli mogućnost rješavanja domaće zadaće na svježem zraku.

PB Svibanj
PB Svibanj
PB Svibanj
PB Svibanj

Za kraj nastavne godine  svi su učenici bili na izletima sa svojim učiteljicama te su nakon toga međusobno izmijenili  svoja iskustva i dogodovštine. Naposljetku su najljepše i najzanimljivije trenutke  nacrtali za naš pano.

PB Svibanj

Travanj 2018.

Proljeće je munjevitom brzinom stiglo u naš zavičaj, a s njim i pregršt rascvjetanih maslačaka.
Boravkaši mlađe skupine boravili su svakodnevno na svježem zraku, promatrali promjene u prirodi, pleli vjenčiće od maslačaka te ih na koncu pretvorili u prava likovna djela koristeći tempere i plastične vilice.

PB Travanj

Starijoj skupini boravkaša maslačci su također bili glavna tema. Proučavali su izgled maslačka kroz njegov rast i razvoj, opisivali ga te zajednički pročitali priču Sunčane Škrinjarić „Plesna haljina žutog maslačka“. Upravo to književno djelo poslužilo nam je za usporedbu sa situacijama iz života učenika. Na kraju priče, pomoću točaka i crta, nacrtali smo maslačke u najljepšim plesnim haljinama.

PB Travanj
PB Travanj

11. travnja obilježili smo Međunarodni dan društvenih igara.
Prvašići su bili jako kreativni u osmišljavanju vlastitih igara,dobro se zabavljali te se poigrali na pomalo poseban i drugačiji način! Naučili smo kako stvari  koje sami napravimo imaju posebnu vrijednost!

PB Travanj
PB Travanj
PB Travanj
PB Travanj
PB Travanj
PB Travanj
PB Travanj
PB Travanj
🙂

Kod starijih boravkaša najveći interes privukla je igra „Just Dance“ koju smo prikazivali na platnu preko razrednog projektora. Učenici su se vrlo predano posvetili plesu i reproduciranju prikazanih pokreta. Kroz ples, pjesmu i smijeh razgibali smo svoje mišiće te obavili potrebnu dnevnu dozu tjelovježbe.

PB Travanj
PB Travanj
🙂

Prošetali smo okolicom naše škole te uočili prolistale krošnje drveća prepune bijelih i ružičastih cvjetića – kako da ih ne prenesemo na papir?

PB Travanj
🙂

U želji da prikažu kako krošnje i noću prekrasno izgledaju, stariji boravkaši poigrali su se s kontrastom boja. Kako smo naviknuti na bijele podloge, priznajemo kako nam je i ovaj put bio pravi izazov slikanja na crnom papiru. Poseban dojam nove dimenzije postigli smo prikazavši debla stabla pomoću otpadnih rolica. Jesu li proljetne voćke ljepše danju ili noću? Na vama je da prosudite!

PB Travanj

Od samog početka ove školske godine, s novim školskim psihologom boravkaši su postigli odličnu suradnju. Brojna pitanja, problemi i nedoumice rješavaju se zajedničkim snagama. Kako bi se preventivno djelovalo na učenike, naš psiholog Matej Fiškuš starijim boravkašima održao je radionicu na temu: „Zaštita osobnih podataka“. Kroz razgovor, aktivnosti, izlaganje i diskusiju, učenici su mnogo naučili o poželjnim i nepoželjnim ponašanjima na društvenim mrežama i internetu općenito. Nakon održane radionice, boravkaši su svoja saznanja ispisali na papire i tako na školskom hodniku izradili poučni pano.

PB Travanj
PB Travanj
PB Travanj
PB Travanj
PB Travanj

22.travnja proslavili smo Dan planeta Zemlje.
Razgovarali smo o ekološkim problemima s kojima se naš planet svakodnevno susreće, sortirali otpad, prisjetili se kako i zašto treba čuvati i zaštititi okoliš te naučili pjevati pjesmu “Žalba” Dječjeg zbora Kikići koja šalje djeci snažnu poruku o očuvanju i poštovanju svega što nam Zemlja daje.
Pisali smo eko poruke i na kraju smo naš “plavi planet” osmislili i stavili na plakat oko kojeg se svi zajedno držimo za ruke i čuvamo ga za bolje sutra.

PB Travanj
PB Travanj
PB Travanj

Naš produženi boravak organiziran je u dvije skupine: mali boravkaši (prvašići) i stariji boravkaši (učenici 2.-4. razreda). Iako smo prilikom učenja i pisanja domaćih zadaća većinom u zasebnim učionicama, naše učiteljice trude se da što više aktivnosti izvodimo zajednički. Ponekad su to samo zajedničke teme koje istražujemo i prikazujemo u skladu s našom dobi i mogućnostima. Ponekad zajednički pišemo domaće zadaće i tada stariji boravkaši imaju priliku pomoći svojim mlađim prijateljima. Volimo pogledati iste crtiće i igrati se s jednakim igračkama, a puno braće se nalazi u obje skupine pa tada uživamo i u svojevrsnim obiteljskim trenutcima. Posebna vrsta druženja je i ples, pa tako svi boravkaši koji to žele mogu zajednički plesati folklorne plesove te zaigrati tradicijske i već pomalo zaboravljene igre. Najljepše druženje nam je na školskom dvorištu i tada najviše uživamo u zajedništvu jer tada najbolje vidimo da svi smo jednaki, bez obzira na dob i mogućnosti.

PB Travanj
PB Travanj
😉

Naši dragi roditelji cijele godine podupiru naš rad u boravku te svojim doprinosima uljepšavaju našu svakodnevicu: bilo da sakupljaju ili doniraju razne igračke, materijale, papire,kartone, sapune,ubruse, magnetiće, čašice i sl.
Između ostalog, tata Dejan Vojnović na svoju je inicijativu obnovio dobro nam znanu igru školice ispred ulaza u školu, dok je tata Danijel Vidović izradio vrlo poseban i originalan šah od raznih vijaka i matica te obradovao sve ljubitelje te igre. Budući da je njegov/naš Viktor Olja već sad pravi majstor, usudite ga se izazvati!

PB Travanj
PB Travanj
PB Travanj

Bubamare, pčele,bumbari,leptiri… Čaroban svijet kukaca u prirodi koja se nedavno probudila iz zimskog sna i izvirila iz trave prvašići su dočarali svojim radovima od kolaža!

PB Travanj

I naravno, svaki mjesec završavamo s generalnim čišćenjem učionice. Kako školska godina ide kraju, sve smo složniji, organiziraniji i brži u pospremanju.
Tete spremačice i naše učiteljice zahvalne su nam na trudu, a mi smo sretni jer znamo da kad se male ruke slože, zaista, sve se može!

PB Travanj
PB Travanj

Ožujak 2018.

Potaknuti neobičnom viješću o splitskom „Vlaku u snijegu“, odlučili smo pogledati istoimeni igrani film. Sasvim spontano došli smo do ideje tematskog tjedna gdje smo sve naše aktivnosti posvetili upravo toj tematici. Pjevali smo Himnu zadrugara, pričali o značenju zadruge nekad i danas, čitali ulomke iz knjige, igrali uloge i održali radionicu o važnosti prijateljstva i zajedništva. Djelo Mate Lovraka poslužilo nam je i kao motiv za likovno stvaralaštvo. Prikazujući prizor iz knjige, učili smo o toplim i hladnim bojama, te kakav dojam možemo postići na slici ako samo pripazimo na pravilan odabir boja.

Ozujak-PB
Ozujak-PB
Ozujak-PB

Dok su se poneki učenici mlađe skupine tek upoznali s origami tehnikom presavijanja papira, neki učenici već su usavršili svoju vještinu te pomogli svojim prijateljima svladati razne izazove! Rezultati su bili više nego dobri, a djeca i učiteljca ponosna i sretna!

Ozujak u PB
Ozujak u PB
Ozujak u PB

Budući da nam je ožujak odlučio pokazati zube,a proljeće nije pustio ni blizu, na naš pano došetali su veseli pingvini iz daleke Antarktike!

Ozujak-PB

8. ožujka obilježili smo Međunarodni dan žena. Pričali smo o razlikama i sličnostima između žena i muškaraca, te zaključili kako su i jedni i drugi jednako vrijedni i važni. U znak zahvale, svim ženama koje nas vole i najviše se brinu o nama izradili smo prigodne poklončiće. Nije se radilo samo za mamu. Bilo je tu poklona za bake, tete, sestre, pa čak i za „cure“.
Stariji boravkaši pomoću kutija za jaja, žice, glinamola i tempera napravili su neobične cvjetove. Kada znamo koliko truda smo uložili u izradu, naši cvjetovi u rukama omiljenih žena dobivaju neprocjenjivu vrijednost.

Ozujak-PB
Ozujak-PB
Ozujak-PB
Ozujak-PB
Ozujak-PB

Mlađi su se boravkaši posebno potrudili u izradi poklona za njihove mame. Na bijelu gumenu podlogu ljepili su izrezane i obojane krune. Rolice od toaletnog papira postale su predivne šarene vaze s cvijećem od raznobojnog kolaž papira i cjevčica. Njihov trud se isplatio čim su ugledali nasmijana lica svojih kraljica!

Ozujak u PB
Ozujak u PB

Osim organiziranih aktivnosti, boravkaši imaju i određeni dio vremena za slobodne aktivnosti. Najčešće požele crtati, bojati ili gledati neki animirani film, no učiteljice posebno veseli kada se učenici odluče na drugačije aktivnosti. Ovaj mjesec poseban interes izazvali su plastelin i knjiga s opisom različitih
aktivnosti za djecu.

Ozujak-PB
Ozujak-PB
Ozujak-PB
Ozujak-PB
Ozujak-PB

Iako je Majčin dan puno poznatiji, 19. ožujka smo obilježili Dan očeva. Majke su najčešće osobe koje najviše vremena provode u brizi oko nas, no to nikako ne znači da su očevi manje vrijedni i manje ih volimo. Kako bismo im zahvalili za vrlo važnu očinsku ulogu u životu, našim tatama izradili smo prigodne poklone. Prvašići su iznenadili svoje očeve prekrasnim personaliziranim čestitkama. S vanjske strane izradili smo bijele košulje i kravate ponovivši tako origami tehniku,a unutar čestitke su ispisali ime svog tate te na svako slovo njegovog imena napisali po jednu vrlinu koja ga krasi. Oduševljenju nije bilo kraja!
Stariji boravkaši svojim očevima izradili su bedževe/medalje koje prikazuju kako su baš oni najbolji tate. Uz bedževe napisali su pjesme u kojima govore svojim očevima koliko im znače te im zahvaljuju na svemu što čine za njih. Razveselila su nas iznenađena i presretna lica očeva koji su veselo primili svoje nagrade.

Ozujak u PB
Ozujak u PB
Ozujak u PB
Ozujak u PB
Ozujak u PB

Konačno je i službeno stiglo proljeće! Veselimo se sunčanim danima kada ćemo više vremena moći provoditi na školskom dvorištu. Kao uvod u novo godišnje doba, stariji boravkaši pročitali su i analizirali pjesmu Mladena Kušeca „Proljetne boje“. Nakon što smo usmeno odredili pjesničke slike, krenuli smo i na slikovni prikaz istih. Svaka grupa prikazala je jednu pjesničku sliku u proizvoljnoj tehnici. Kada smo sve slike spojili, dobili smo zanimljiv prikaz pjesme.

Ozujak-PB
Ozujak u PB

Prvašići su proljeće prikazali kroz šarenu proljetnu livadu, te cvijeće i kukce – njene najčešće stanare. Mjesec ožujak narod često zove i “lažak”  jer donosi promjenjivo vrijeme. Snijeg se brzo otopio, a pingvini su se još brže vratili na Antarktiku kako bi ustupili mjesto cvjetnoj livadi.

Ozujak u PB

21. ožujka je prvi dan proljeća, ali se slavi i Svjetski dan šuma. Razgovarali smo o njezinoj važnosti i zaštiti. Napravili smo zajednički plakat te ispisali poznatu “Molitvu šume ” Khalila Gibrana. Idućeg se dana, 22. ožujka, slavi Svjetski dan voda. Prvašići su pomno pisali svoje eko poruke te ih objedinili na plakatu kojeg smo pridružili plakatu o šumama.

Ozujak u PB
Ozujak u PB

Proljeće je idealno godišnje doba za generalno čišćenje i bacanje stvari koje koje nam zbog manjka svoje funkcije više nisu potrebne. Naši boravkaši brzo su se organizirali i doveli učionicu u red. Brisanje prašine, sortiranje knjiga, bacanje smeća i osvježavanje razrednog cvijeća samo su neke od aktivnosti kojima su boravkaši veselo prionuli s ciljem dobivanja čišće i urednije učionice. Nakon čišćenja i pospremanja, igra je uvijek zdravija i zanimljivija, pa je tako došla na red i pomalo zaboravljena igra Gumi-gumi. Lijepo je vidjeti djecu koja se vesele, druže i igraju bez previše motivacije i pomagala. Zaista, za sreću nam je ponekad potrebno vrlo malo.

Ozujak u PB
Ozujak-PB
Ozujak-PB

S dolaskom proljeća, odlučili smo osvježiti i naš školski hodnik. Maknuli smo snježne, zimske motive i krenuli na izradu proljetnih. Stariji boravkaši su se sami podijelili u skupine u skupine i odradili aktivnost „oluja ideja“. Svaka skupina dobila je za zadatak oslikati jedan stakleni prozor. Koja skupina je bila najkreativnija i najbolje je prikazala proljetne motive, zaključite sami.

Ozujak u PB
Ozujak u PB
Ozujak u PB
Ozujak u PB

Uskrs je najveći kršćanski blagdan. Ususret njemu, boravkaši su izrađivali i bojali pisanice te ostale prigodne motive u različitim tehnikama. Posebno smo sretni kad nas učiteljice ne ograničavaju bojama, oblicima i usklađenostima, već samo kažu da budemo što kreativniji. Sviđaju li vam se naši rezultati?

Ozujak-PB
Ozujak u PB
Ozujak u PB
Ozujak u PB
Ozujak u PB
Ozujak u PB
Ozujak u PB
Ozujak u PB

Mlađi boravkaši su se za uskrsne blagdane pripremali radosno i raznovrsno. Od prikupljenih kutija za jaja i kolaža izradili smo pjetliće u koje smo stavili obojane pisanice od ispuhanih jaja…

Ozujak u PB
Ozujak u PB

… od tanke gumene podloge izrezali smo zečeve te ih obojali po želji. Uskoro je nastala prava zečja obitelj!

Ozujak u PB
Ozujak u PB

… naposljetku smo pogledali animirani film o Isusovu životu, smrti i uskrsnuću  na njima primjeren način.

Ozujak u PB

Kako je mjesec odmicao, a proljetni odmor se bližio, dočekali smo buduće đake prvake
uputivši im svoje  poruke i odgovorivši im zašto volimo ići u školu! Nadamo se da smo ih ohrabrili i razveselili. Očekujemo ih raširenih ruku!!

Ozujak u PB

Veljača 2018.

Veljača, veljača, baš prevrtljiva veljača! Naučili smo da ove godine nije prijestupna, no iz iskustva znamo kako se vremenski uvjeti u njoj ne mogu predvidjeti. Iskoristili smo svaku priliku da toplo odjeveni odemo na snijeg. Bilo je tu svega: grudanja, građenja utvrda i iglua, izrade snjegovića i „anđela“, spuštanja niz improvizirani brijeg, valjanja, kotrljanja i naravno, najviše smijeha!

🙂

I ne, nemojte misliti da u našoj školi djecu iskorištavamo! Čim su ugledali lopate, krenula je prava svađa tko će prije i više snijega očistiti. Pa sad vi recite da djecu zanima samo tehnologija…

Veljaca na snijegu
Veljaca na snijegu
Veljaca na snijegu
Veljaca na snijegu
Veljaca na snijegu
Veljaca na snijegu
Veljaca na snijegu
Veljaca na snijegu
Veljaca na snijegu
Veljaca na snijegu
Veljaca na snijegu
Veljaca na snijegu

Početkom veljače počele su pripreme za dva vrlo važna događaja: Fašnik i Valentinovo.
Kroz obje teme stariji boravkaši su imali i zadatke u kojima su se trebali poigrati likovnim problemom. Proučavali smo komplementarni kontrast, te prikazali kako se obje teme mogu pokazati u određenim parovima. Kroz učenje, ostvarili smo i poprilično zanimljiva likovna rješenja. Bravo boravkaši!

Veljaca PB
Veljaca PB
Veljaca PB
Veljaca PB

Đaci prvaci poigrali su se kombinacijom bojica i raznobojnog kolaž papira te tako kreirali klaunove
povodom dana Maškara.

Veljaca PB

Stariji boravkaši od kolaža izradili su svoje omiljene neobične likove.

Veljaca PB

Voli me… Ne voli me… Voli me… Ne voli me…
Valentinovo, dan zaljubljenih, prvašići su obilježili izradom magnetića u obliku licitarskog srca. Pritom su koristili glinamol koji smo osušili i obojali temperama te alu-foliju. Pano smo ukrasili srcima uz koje smo imali jako težak zadatak- odgovoriti na pitanje “Što je ljubav?”.
Stariji boravkaši radili su također licitarska srca od glinamola, no umjesto magneta, napravili su privjeske i povodom Valentinova poklonili ih svojim najdražima.

Veljaca PB
Valentinovo PB
Veljaca PB
Valentinovo PB
Valentinovo PB

Prometni znakovi  važan su dio našeg puta od kuće do škole. Boravkaši prvih razreda ponovili su usvojena znanja iz prirode  te su u parovima  crtali prometne znakove  koje najčešće susreću u prometu te objasnili ostalim učenicima njihovo značenje. Posebno smo naglasili važnost njihovog poštivanja te odgovornog ponašanja u različitim prometnim situacijama.

Veljaca PB

Nisu uvijek najbolji uvjeti za izlazak na školsko dvorište. Nakon što obavimo zadatke, često se posvetimo društvenim igrama u razredu. Aktivnosti su obično u skupinama i prema izboru učenika. Društvene igre kao cilj imaju bolje međusobno upoznavanje i građenje novih prijateljstava. Ponekad učionice pretvaramo u kino dvorane i gledamo različite crtane ili igrane filmove. Nakon gledanja slijede različiti zadaci u kojima učenici mogu izraziti svoju kreativnost. Uvijek se pronađe za svakoga ponešto.

Veljaca PB
Veljaca PB
Veljaca PB
20180221_160329.jpg
20180221_160319.jpg
Veljaca PB
Karate Kid PB
Karate Kid PB

Za kraj mjeseca poigrali smo se crno-bijelim kontrastima. Iako smo naučili kako crna i bijela zapravo i nisu boje, zaključili smo kako su upravo one u najvećem mogućem kontrastu – najsvjetlija nasuprot najtamnijoj.

Crno-bijelo u pb

Na crnim papirima bijelom temperom dočarali smo snježni prizor prilikom pogleda kroz prozor.

Crno-bijelo u PB

Nižući različite vrste točaka i crta u jednoličnom ritmu izrađivali smo vlastite mandale. Kružne oblike formirali smo crnim flomasterima na bijelom papiru. Kada smo određena polja obojali u crno i dobili jednoliki omjer crnih i bijelih površina, primijetili smo kako naše mandale, baš prigodno, podsjećaju na pahulje koje uporno lepršaju zrakom.

Crno-bijelo u PB
Crno-bijelo u PB

Budući da je veljača i mjesec mačaka, mi smo se družili s mačkom Figarom koji je hrkao. Razgovarali smo o prijateljstvu i toleranciji te smo istaknuli kako je svatko od nas poseban i drugačiji te na taj način doprinosi razrednom ozračju. Nakon toga, Figaro je dobio svoje mjesto na panou u crno-bijeloj kombinaciji.

Figaro
Figaro
Crno-bijelo u pb

13. veljače – Maskenbal Poklade, Fašnik, Maskenbal ili kako već nazivali taj dan, u školi je jedan od najveselijih! Učenici i učiteljice iz boravka i ove godine odjenuli su kostime svojih omiljenih likova. Pogledajte kako izgledamo kad proradi naša mašta… Jer ona doista može svašta!

Fašnik u PB
Fašnik u PB

Siječanj 2018. Ušli smo u novu godinu! Nakon dugih zimskih praznika, krenuli smo s jednostavnim zadacima. Boravkaši prvih razreda svoje su najistaknutije trenutke zimskih praznika prenijeli na papir drvenim bojicama. Stariji boravkaši osvrnuli su se na proteklu godinu i zapisali svoje želje u novoj godini – čega žele manje, a čega više. Lijepo je vidjeti da su njihove želje zapravo vrlo skromne i rijetko se radi o materijalnim stvarima.

Sijecanj
Sijecanj

Poigrali smo se crtama po toku i karakteru te usput ponovili sadržaje iz prirode o zimi i neophodnim modnim dodacima! Nastale su predivne zimske pletene kape kojima bi  se svatko poželio ugrijati!

Sijecanj

Ove zime nismo imali prilike uživati u zimskim radostima na snijegu, no veseli nas što je proljeće uranilo. Svaki dan koristimo priliku da barem pola sata provedemo na školskom dvorištu. Uvijek započinjemo šetnjom, a nakon toga slijede igre s loptom ili bez nje. Najdraži su nam dobri stari graničar i igra skrivača.

Sijecanj1
Sijecanj1
Sijecanj1

Boravkaši obje skupine ujedinili su svoje snage te su šivanjem vrećica, torbica, ukrasa i dr. uvježbavali spretnost prstiju i finomotoričke sposobnosti. Pritom smo se dobro zabavili u opuštenoj i veseloj atmosferi!

20180126_132654.jpg
20180126_151006.jpg
20180126_132646.jpg
20180126_132635.jpg
20180126_141700.jpg
20180126_141159.jpg
20180126_144812.jpg

 Da svi boravkaši uspješno savladavaju nastavne sadržaje možemo vidjeti i iz njihovih radova. Kako su i drugašići naučili snalaziti se u vremenu, ovog puta stariji boravkaši imali su višednevnu radionicu izrade kalendara za 2018. godinu. Radili smo u parovima, a svaki par dobio je jedan mjesec. Trebali smo osmisliti ilustraciju, saznati kako se mjeseci zovu na engleskom i njemačkom jeziku, točno upisati dane u mjesecu te označiti praznike i naše rođendane. Bilo je više posla nego što mislite! Sretni smo i ponosni što imamo razredni kalendar koji je prilagođen upravo nama.

sijecanj
sijecanj
Sijecanj

Mali boravkaši zaželjeli su se snijega pa smo ga pokušali dozvati snježnim kuglama kojima smo ukrasili naš pano.

Sijecanj

Prosinac 2017.

Za nadolazeću zimu najmanji su se boravkaši pripremili prizorom siluete stabla u hladnoj snježnoj noći. Pritom su se poigrali tonovima plave boje i dobro se zabavili!

Prosinac

Budući da je blagdan Božića na vratima, u veselom blagdanskom raspoloženju poigrali smo se češerima obojavši ih zelenom bojom. Zatim smo ih ukrasili plastelinom i napravili razrednu izložbu.

Prosinac

13.prosinca obilježili smo Svetu Luciju. Čašice smo najprije ukrasili prigodnim motivima,a zatim naučili postupak sijanja pšenice koju smo ponijeli kući.

Prosinac
Prosinac

Mali boravkaši jako su se potrudili kako bi naš pano zablistao sjajem anđela i blagdanskim ozračjem…

Prosinac

U mnoštvu anđela od papira, pahuljica i snjegovića, učenici su napravili i prekrasne čestitke za svoje najmilije.

Prosinac

Osim mnogih prosinačkih aktivnosti u svakom trenutku lijepog vremena iskoristili smo priliku izaći na svježi zrak, uživati u šetnji i igrati se u dvorištu naše škole! Uživali smo!

Prosinac
Prosinac

Dok jedni još pišu domaću zadaću, a drugi gledaju božićni film, u učionici starijih boravkaša je zavladao pravi kreativni nered. Da, da tako to izgleda! Izrađivali smo svjetlucave čestitke s motivom anđela. Pospremanje nakon aktivnosti je potrajalo, no kad vidimo rezultat, znamo da je vrijedilo!

Prosinac

Zrno do zrna – pogača, kamen do kamena – palača.

Da sve u boravku nije samo pisanje domaće zadaće ili igra, dokazuje i ovaj težak zadatak. Boravkaši su trebali izgraditi kamin koji će zagrijati cijeli hodnik naše škole! Gradili su polako, stavljali ciglu na ciglu i vježbali svoje logičko razmišljanje.

Prosinac

Kada je kamin završen, bili smo presretni! Izvukli smo ga na hodnik i ponosno pokazali svim učenicima, djelatnicima i roditeljima. Ujedno nam je poslužio i kao postolje za naše anđeoske čestitke.

Prosinac

Otpadne kartone od jogurta smo izrezali itako složili okvire za vesele božićne motive. Božićna drvca, sobovi, zvona i snjegovići samo su neki od motiva koje smo obojili temperom i uokvirili. Veselim sličicama oblikovali smo božićnu jelku.
Kako je Božić puno veseliji kad je bijel, odlučili smo pogled kroz prozor pretvoriti u onakav kakav želimo imati. Boravkaši su bili sretni što imaju priliku oslikati školske staklene površine i već su najavili kako žele isto napraviti i kad nam snijeg dosadi…

Prosinac
Prosinac
Prosinac

Projekt izgradnje kamina i uređenja školskog hodnika završili smo stavljanjem drva za ogrjev. Pritom smo se prisjetili pravila kod rukovanja vatrom te kako se zaštititi od požara i što napraviti u slučaju takvog nesretnog događaja.

Prosinac

Kako prosinac ne čini samo Božić, stariji boravkaši su poželjeli stvoriti vlastitu lutkarsku predstavu. Izmislili su, nacrtali, izrezali i zalijepili na štapove svoje likove. Potom su stavili likove u odnos, izmislili radnju i složili scenografiju. Zbog manjka vremena, predstavu nismo uspjeli u potpunosti izvesti, no svakako imamo materijala za početak drugog polugodišta.

Prosinac

U boravku smo proveli veliko generalno šiljenje bojica. No ostatke od šiljenja nismo bacali. Odlučili smo ih iskoristiti za sasvim drugačija božićna drvca. Iznenadili smo se što sve bacamo, a može se uz malo mašte sasvim zanimljivo iskoristiti.

Prosinac
🙂

Božić je jaaaako blizu! S krajem polugodišta polako praznimo svoju učionicu, gledamo što smo sve izradili i nosimo preostale radove svojim kućama. Došao je i dan kada smo od slatkiša ispraznili sve naše adventske vrećice. Vrećice smo skinuli sa zida i dočekalo nas je još jedno pravo iznenađenje! Vrećice nisu bile prazne, već smo svi dobili poklončiće unutra! Pitali smo se i pitali tko nam je poklone ostavio i na kraju zaključili da je to sigurno bio Rudolf, poznati sob crvenog nosa.

Prosinac

Našu učionicu nastanili su i mali djedice u crvenim kaputićima. Bili smo kreativni, vježbali motoriku oblikujući kolaž. Zaključili smo da su svi djedice ispali upravo savršeni jer zapravo nitko ne zna kako on izgleda.

Prosinac
Prosinac
Prosinac

Polugodište smo uspješno priveli kraju. Sada svima želimo sretan Božić i sve najbolje u novoj godini! Vidimo se i čitamo u drugom polugodištu s novim aktivnostima!6.  prosinca – Dan grada Varaždina“Ime sem ti zvezel na zlatni vanjkuš,da me od zla zvrači.Počine mi senek trdo kak stijena,mefko kak spomenek.To ime, kak lijek.Varaždin – vu vuhu kak v zibaljki ajngeluš!”

Dan grada Varaždina

 Stariji boravkaši nisu mislili samo na svetog Nikolu i poklone koje im je donio. Obilježili su i dan kada naš grad slavi svoj rođendan. Pričali smo o ljepoti i značenju našeg grada za nas, njegove stanovnike. Slušali smo pjesmu “U rukama anđela” u izvedbi Varaždin banda, te pogledali fotografije i snimke našeg grada te njegovih znamenitosti i posebnosti. Učenicima je bilo posebno zanimljivo čuti izvorni varaždinski govor i naglasak. Za kraj aktivnosti odlučili smo svoj grad prikazati u tehnikama akvarela i pastela. Naravno, na svakom prikazu pojavili su se i njegovi čuvari, jer ipak je Varaždin grad u kojem anđeli spavaju… “Kao meke pahulje, s ljudima pod ruku prolaze sati, dani, godine,
samo da ne žure, da ostanu sve dulje i dulje.
Dok spava moj grad u rukama anđela, Varaždin sanja.”
6. prosinca – Blagdan Svetog Nikole Povodom dana Svetog Nikole, mlađi boravkaši su u veselom iščekivanju izrađivali čizmice. Pritom su koristili rolice od papira koje su prethodno obojali temperom te kolaž raznih boja kojim su ujedno ukrasili čizmice.  Nije naodmet spomenuti da su usput razvijali i svoju motoriku te vještine vezanja vezica!

Sveti Nikola

Na pano se ubrzo popeo i Sveti Nikola kojem su djeca drvenim bojicama otkrila svoje želje…

Studeni 2017

Stariji boravkaši propitkivali su svoje ponašanje i odluke koje su donosili tijekom cijele godine. Naveli su dobre i loše stvari na koje su oni utjecali. Zatim je svatko na čizmicu svetog Nikole napisao po jednu pozitivnu stvar koju je radio tijekom cijele godine. U nadi da će im sveti Nikola ispuniti sve želje, onu najveću prikazali su pomoću kolaž papira i stavili blizu njegove čizmice. Jesu li bili iskreni? Pitajte ih što su pronašli u svojim čizmicama…

Studeni 2017

2. prosinca – 5. Folklorijada osnovnih škola Varaždinske županije

Folklorijada

Posljednja dva tjedna u studenom posvetili smo hrvatskoj tradicijskoj kulturi. Mali i veliki boravkaši naučili su ponešto o našim nošnjama te izvoditi nekoliko tradicijskih igara, pjesama i plesova. Uz pojačanje učenica iz 2.a razreda, veliki boravkaši uvježbali su kratku koreografiju i svojom su izvedbom sudjelovali u projektu Folklorijade na V. osnovnoj školi Varaždin.  Sretni smo što imamo učenike koji razvijaju interes za našu tradiciju i kulturu te zahvaljujemo roditeljima na podršci. Veselimo se novim folklornim aktivnostima, a o sljedećim javnim nastupima, bit ćete obaviješteni na vrijeme.

🙂
Folklorijada

Studeni 2017.

Studeni 2017

S hladnijim vremenskim uvjetima, svoje igre i slobodne aktivnosti sa školskog dvorišta preselili smo u našu učionicu. U školskoj knjižnici i razrednom ormariću pronašli smo zanimljive knjige o izumima, te različite enciklopedije. Enciklopedije su učenici proučavali prema vlastitim interesima. Osim što smo nešto naučili, pritom smo saznali puno jedni o drugima.

Studeni 2017
Studeni 2017

Kako mali boravkaši još uvijek uče slova naše abecede, odlučili su učenje napraviti zabavnim. Svoja imena ispisali su i obojali veselim bojama. Učenje i vježbanje ne mora biti muka, samo ga treba pretvoriti u igru!

Studeni 2017

Studeni je mjesec u kojem smo odlučili sudjelovati na Folklorijadi. Kako bismo se za nju što bolje pripremili, svakodnevno smo se bavili tradicijskim plesovima, pjesmama i igrama.

Studeni 2017

Da ne bi sve ostalo na plesu, mali i veliki boravkaši proučili su hrvatske nošnje i zajedničkim snagama odlučili kreirati nošnje modernog doba – baš onakve kakve bi i danas mogli nositi.

Studeni 2017

Advent se bližio, pa smo se i mi pripremali za dolazak Božića. Mali boravkaši izrađivali su adventske vjenčiće od papirnatih tanjura, krep papira te različitih ukrasa od otpadnog materijala.

Advent
Advent

Prema uzoru na kupovne slatke adventske kalendare, stariji boravkaši odlučili su složiti svoj veliki zidni kalendar. Prvo su ručno spojili po dvije polovice materijala te tako sašili vrećice. Zatim su na njih prišili špage kojima će vrećice zavezati. Svaki učenik dobio je zadatak da kod kuće u vrećicu stavi po jedan slatkiš za svakog učenika. Na kraju smo izvlačili brojeve i tako odredili redoslijed kojim ćemo otvarati vrećice – svaki dan po jedan slatkiš! Sada su sve vrećice na zidu i čekaju na red da razvesele učenike. Eh, kad bi barem sve domaće zadaće imale tako slatki ishod…

Advent
Studeni 2017

Uz zvuke radosti i veselja, božićni duh polako se zavukao u svaki kutak naše škole! 20. studenog – Međunarodni dan djeteta “Tvoja prava su ono što smiješ raditi i ono što ljudi koji su odgovorni za tebe moraju napraviti da budeš sretan, zdrav i siguran. Naravno, i ti imaš odgovornost prema drugoj djeci i odraslima, kako bi i oni imali svoja prava.”

Međunarodni dan djeteta

Povodom Međunarodnog dana djeteta i njihovih prava, boravkaši su cijeli protekli tjedan bavili se temama posvećenim djeci. Kako u našim skupinama imamo učenike koji dolaze iz različitih krajeva države i svijeta, razgovarali smo o međusobnim sličnostima i različitostima. Zaključili smo kako su neki učenici došli k nama upravo zato što u njihovim sredinama nisu bila zadovoljena sva prava koja im kao djeci pripadaju. Ponovili smo što su dječja prava, te primijetili kako niti jedno pravo ne može biti zadovoljeno ako ostali ne poštuju svoje obaveze.

Međunarodni dan djeteta

Uz pedagoške radionice, mlađi boravkaši izradili su i ukrasili pano te na taj način obilježili dan posvećen dječjim pravima.
Starije boravkaše posjetio je školski psiholog i kroz različite aktivnosti podsjetio učenike na dobre i loše postupke te posljedice koje oni nose. Boravkaši su bili radosni i nakon aktivnosti, a sa sobom su ponijeli samo pozitivne misli. Veselimo se sljedećem gostovanju!

Međunarodni dan djeteta

18. studenog – Dan sjećanja na žrtve Vukovara

Naši boravkaši prisjetili se svih hrabrih ljudi koji su dali svoju mladost, zdravlje i život za našu budućnost i slobodu. Ujedinili smo svoje snage, pričali o Vukovaru i naučili simbole Grada heroja. Mlađi boravkaši drvenim bojicama prikazali su simbol hrabrosti i nepobjedivosti – vukovarski vodotoranj. Stariji boravkaši proučili su vučedolsku golubicu i u toplo-hladnom kontrastu prikazali je pomoću uljanih pastela. Nakon što su golubice obojali pastelama, štapićima su grebali različite crte i točke – detalj s golubice. Na kraju smo simbolično “zapalili” svijeće svim žrtvama Vukovara.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Siniša Glavašević: PRIČA O GRADU

Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj. Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad? Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjav i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom?

Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka?

Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac – netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema? Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe.

Grad – to ste vi.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

13. studenog – Svjetski dan ljubaznosti  Podsjetili smo se da su najvrednije stvari u životu zapravo besplatne – ljubav, briga za drugoga, prijateljstvo, zajedništvo, obitelj… Nakon zajednički  izrađenog plakata, najmlađi boravkaši izvukli su ime po jednog prijatelja te ga podsjetili zašto je poseban i baš zbog toga predivan.

Svjetski dan ljubaznosti

9. studenog – Svjetski dan izumitelja

Svake godine prisjećamo se i obilježavamo ovaj dan u spomen na sve izvanredne pojedince koji su svojim izumima poboljšali naš svakodnevni život.
Neki od ciljeva obilježavanja su stvaranje i jačanje vjere i nade u vlastite izumiteljske ideje i promjene, podsjećanje na već davno zaboravljene izumitelje i poziv na zajednički inovativni rad za našu zajedničku ljudsku budućnost.

Naši prvašići cijeli su tjedan prikupljali različiti otpad iz kućanstva. Na Svjetski dan izumitelja odlučili su se i oni okušati u izradi vlastitih izuma. Uz zabavu, reciklirali su otpadne materijale i na kraju stvorili djela na koja su jako ponosni. I mi smo!

Svjetski dan izumitelja

Stariji boravkaši proučavali su hrvatske izumitelje i istraživali za što sve su zaslužni upravo naši genijalci. Svaki učenik odabrao je onaj izum koji mu se najviše svidio, te na papiru crnim flomasterom u odnos stavio izum i njegova autora. Pritom je naglasak bio na čim vjernijem prikazu portreta i uporabi izuma. Radove su oživjeli vodenim bojama, te na kraju napravili malu prezentaciju svih izumitelja i njihovih postignuća.

Svjetski dan izumitelja

1. studenog – Svi sveti
2. studenog – Dušni dan

Početak studenog doba je kada se prisjećamo svih dragih osoba koje nisu više s nama. Boravkaši su odlučili prikazati dva najčešća simbola tih blagdana – cvijeće i svijeće.

Dok su prvašići izrezivanjem kolaž papira vježbali motoriku te izrađivali krizanteme i lampione, stariji boravkaši vježbali su pravilno miješanje tempere. Za prikaz svijeće uzeli su tri osnovne boje. Dodajući bijelu boju u osnovnu boju, mijenjali su joj ton.
Kako su radovi ispali? Pa, pogledajte na fotografijama!

Svi Sveti
Svi Sveti

31. listopada – Međunarodni dan štednje

Naše društvo se sve češće susreće sa siromaštvom. Raspolaganje novcem  jedna je od važnih kompetencija koje se stječu upravo u mlađoj dobi. Naši boravkaši napravili su prvi korak izradivši vlastite štedne kasice. Rolice od wc papira ujedno su poslužile za razvijanje svijesti o recikliranju otpada.

Prvašići su kombinirajući kolaž papir i temperu izradili prave “kasice prasice” koje su spremne “pojesti puno novca”.
Stariji boravkaši su povezivali nastavni sadržaj iz likovne kulture i matematike, pa su svoje kasice ukrasili geometrijskim likovima. Usput smo vježbali i rezati škarama, što nam još uvijek ne ide najbolje.

Mi se veselimo raznolikim aktivnostima u boravku, a vi?

Dan štednje
Dan štednje
Dan štednje

28. listopada – Svjetski dan animiranog filma

Današnji dan u potpunosti smo posvetili animiranom filmu. Gledali smo i komentirali različite vrste animiranih filmova. Otkrivali smo načine na koje nastaje animirani film te kako, stvarajući seriju sličica, možemo i sami stvoriti privid pokreta. Krenuli smo od jednostavnijih pokreta prema sve složenijim. Stariji boravkaši su se okušali u izradi svojeg prvog “crtanog filma”, tj. u stvaranju jednostavnih pokreta na blokiću papira. Na kraju aktivnosti, svoje radove prezentirali smo međusobno jedni drugima.

Svjetski dan animiranog filma
Svjetski dan animiranog filma

Listopad 2017.

Boravkaši su se ovih dana zabavljali bojanjem mandala prilagođenim djeci te na taj način vježbala spretnost i motoriku ruku, ustrajnost i preciznost u smirujućem okruženju.

Listopad

Tijekom cijelog mjeseca učenici i učiteljice sakupljali su plodove jeseni, te izradili pravu jesensku košaricu. Koristeći darove prirode učenici su razvijali svoju kreativnost i kombinatoriku, a najviše nas veseli što su gotovo sve radili timski.

Listopad

Raznoliki oblici jesenskog lišća poslužili su nam kao okviri za igru boja. Nakon što smo na papiru ocrtali obrisne linije lišća, krenuli smo otkrivati boje. Radili smo akvarelom, i to samo s tri osnovne boje – crvenom, žutom i plavom. Kada su se dvije osnovne boje stopile gdje se preklapaju listovi, na tim mjestima nastale su složene boje – narančasta, zelena i ljubičasta. Iako zadatak nije bio nimalo lak, uživali smo u zajedničkom radu i čaroliji nastajanja novih boja.

Listopad
Listopad
Listopad
Listopad

Kako je trenutni nastavni sadržaj iz prirode i društva bio vezan uz promjene u prirodi u jesen, učenici od drugog do četvrtog razreda odlučili su malo više istražiti o tome. U školskoj knjižnici pronašli su i posudili knjigu o šumi, te proučili što se događa s biljkama i životinjama u različita godišnja doba. Istraživali smo, razgovarali, opisivali i uspoređivali.
Posebnu pozornost skrenuli smo na životinje, pa smo od prije prikupljenih jesenskih plodova i lišća izradili svoje šumske životinje.

Listopad1

Prvašići su nakon posjeta knjižnici sami izabrali prekrasnu priču o Bambiju. Prvo smo ju zajedno pročitali i interpretirali, zatim pogledali animirani film i na kraju sve svoje dojmove prenijeli na papir. Zajednički smo sve prezentirali na panou.

Listopad1

20. listopada – Dan jabuka

Na Dan jabuka, upravo toj voćki posvetili smo cjelokupno druženje u boravku. Pričali smo o važnosti voća u prehrani, te na kraju zaključili kako je upravo jabuka vrlo važna za očuvanje zdravlja i trebali bismo ju što češće uvrstiti u svoj jelovnik. Rečeno smo vrlo brzo proveli u stvarnost – u kuhinji nas je dočekala hrpa jabuka! Nakon ručka smo se zasladili svježim voćkama, a ostatak smo ponijeli u razred i tijekom dana sve pojeli. Promatrali smo, dodirivali i opisivali smo različite vrste jabuka.
Učiteljica je ispričala bajku o jabuci koja nosi zvijezdu u sebi i učenici su bili zadivljeni kada su vidjeli da to nije samo bajka.

Dan jabuka

Nakon što smo jabuku doživjeli svim osjetilima, krenuli smo i mi na izradu svojih prvih 3D jabuka. Učiteljica nas je vodila u postupku, a učenici su sve svojim rukama vrlo jednostavno izveli. Na kraju dana, jabuke smo stavili na pano i cijeloj školi prenijeli poruku o važnosti konzumiranja „kraljice voća“.

Dan jabuka

18. listopada – Svjetski dan kravate

Učenici produženog boravka obilježili su i Svjetski dan kravate. Na taj dan, 18. listopada 2003. godine, izvedena je instalacija Kravate oko Arene u Puli.

Još prije nekoliko stotina godina hrvatski vojnici su bili prepoznatljivi po nošenju crvene marame oko vrata. Francuzima su se njihove marame toliko svidjele da su i oni počeli nositi marame oko vrata kao modni detalj. Oni su ih nazvali „cravate“. Kasnije su oblik kravate promijenili u onaj koji je danas nama poznatiji. Postoji mnogo načina vezanja kravate.

Spojivši znanje iz likovne kulture o točkama i crtama s tradicionalnom japanskom vještinom oblikovanja papira – origami, boravkaši su kreirali vlastite dizajne kravata.

boravak22
Listopad

18.-24. Rujna 2017. – Međunarodni tjedan gluhih

15. listopada – Dan bijelog štapa

No, ima ljudi koji se ne mogu ponašati kao da nisu vidjeli. Ima ljudi koji se ne mogu ponašati kao da nisu čuli. Jer oni uistinu ne vide. Uistinu ne čuju. Ne vide i ne čuju je to ne mogu. Oni žive u stalnome mraku. Ili svojim očima tek nadziru slabo i nejasno svjetlo. Obrise likova. Oni žive u postojanoj tišini. Do njih ne dopiru nikakvi zvukovi. Ili su ti zvukovi posve prigušeni i nerazgovijetni.

Stjepan Lice

Drugi tjedan druženja u boravku proveli smo u znaku Međunarodnog tjedna gluhih osoba.
Slušali smo i gledali pjesme na hrvatskom znakovnom jeziku, te dobili priliku osjetiti kako i gluhe osobe mogu uživati u glazbi. Pričali smo o kulturi gluhih osoba. Naučili smo pokazivati dvoručnu abecedu na hrvatskom znakovnom jeziku, neke jednostavne pojmove i kraće rečenice.

boravak15

Osjetili smo i kako je biti slijepa osoba te zašto se dan posvećen slijepim osobama naziva upravo „Dan bijelog štapa“. Vezali smo oči i pokušali voditi jedni druge do određenog cilja. Zavezanih očiju, dodirom smo pokušavali otkriti koji predmet se nalazi pred nama ili što nam netko „piše“ prstom po dlanu ili leđima. Shvatili smo na koje teškoće nailaze slijepe osobe i došli do zaključaka kako mi im i mi možemo pomoći u svakodnevnom životu.

Još nas čeka učenje kako komunicirati s gluhoslijepim osobama…

boravak16
boravak17
boravak18
boravak19
boravak20
boravak21

5. listopada – Dan učitelja

Iako je taj dan prigoda da se pokaže koliko je važan rad učitelja za sve nas, ove godine su naše učiteljice iz produženog boravka odlučile saznati nešto više. Zadatak učenicima je bio da u proizvoljnoj tehnici nacrtaju sve svoje učiteljice i učitelje onakve kakve ih pamte. Posebni naglasak trebali su staviti na detalje – dužina, oblik i boja kose, visina, stil odijevanja, boja očiju, izraz lica i na taj način omogućiti učiteljima da sami sebe prepoznaju, bez da im govore ili pišu o kome se radi. Jesmo li uspjeli što saznati? Pogledajte radove te pokušajte i vi otkriti tko su njihovi učitelji!

boravak14

26. rujna – Europski dan jezika

„Na taj dan slavimo jezičnu raznolikost našeg kontinenta s više od 200 europskih jezika, 24 službena jezika EU-a te oko 60 manjinskih jezika i još mnogo drugih jezika koje govore ljudi iz drugih dijelova svijeta.“

Mi smo dan obilježili učenjem pozdrava na brojnim europskim jezicima. Nakon toga, naučene riječi smo napisali na listiće i zajednički uredili pano.

boravak13

25. rujna – Dan za zdrave zube

Uz Dan za zdrave zube bavili smo se crtanim filmom/slikovnicom „Gric i Grec“
autora Ljubice Vranić i Saliha Isaaca.
Nakon odgledanog filma, napravili smo analizu, te izvukli poruke koje on nosi. Podsjetili smo se važnosti redovitog pranja zuba i zdrave prehrane. Izrezujući fotografije iz reklamnih letaka, odredili smo koju hranu Gric i Grec vole, a kojom ih možemo držati podalje od nas.

Dan smo zaključili izradivši ilustracije crtanog filma koje nose poruke o važnosti redovitog održavanja higijene zuba.

boravak12

21. rujna – Međunarodni dan mira

„Međunarodni dan mira omogućuje svim pojedincima, organizacijama i nacijama da svojim jednostavnim djelima zajednički šire poruku mira.“

boravak10

Kako smo se još međusobno upoznavali, Dan mira obilježili smo različitim aktivnostima i usmenim prenošenjem poruka mira jedni drugima. Zatim smo u grupama prstima simbolično „ostavljali otiske“ u boji, te tako obojali naš planet Zemlju. Osim otisaka prstiju, ocrtavajući i izrezujući tlocrte naših dlanova pružili smo i svoje ruke i ponudili mir svim ljudima ove planete.

boravak11

Jesen je obojila školu

Jesen nije samo godišnje doba koje pamtimo po početku nove školske godine. Jesen je posebno doba godine. To je vrijeme kada plavo nebo, sunčani dani i prohladne noći polako oboje lišće mnoštvom nijansi žute, narančaste i crvene boje. Voćnjaci, vrtovi i polja puni su zrelih i slasnih plodova.

Topli, sunčani dani omogućavaju nam da uživamo na školskom dvorištu. Upoznajemo se, igramo i učimo na svježem zraku. Uživamo u ljepotama jeseni!

boravak1
boravak2

Dosadno kišno vrijeme pokušali smo otjerati veselim jesenskim čestitkama i raznobojnim kišobranima. I uspjeli smo! Veselimo se svakoj novoj „rundi“ dobro nam znanih igara poput „Graničara“ ili učenju nekih dosad nam nepoznatih tradicijskih igara poput igre „Šuturli“. Školskim dvorištem ori se smijeh i dječje veselje, a atmosfera često ponese i naše učiteljice, pa zaigraju s nama.

boravak3
boravak4
boravak5

Nakon dugog kišnog tjedna, kao i u šumi, u našoj školi izrasle su gljive. I to ne obične gljive, već one otrovne gljive muhare. Podsjetili smo se već nam poznate „Molbe gljive muhare“ i pričali smo o vrstama gljiva. Saznali smo koje gljive smijemo brati i što učiniti kada naiđemo na neku nepoznatu vrstu gljive.

Proučavali smo i šumsko lišće, njihov oblik, boju i strukturu. Sva saznanja prenijeli smo na papir i pridružili muharama. Nadamo se da vam se sviđa naš mali šumski kutak.


Dani kruha – Dani zahvalnosti za plodove zemlje

HVALA

Iz zemlje se biljke viju,
Na suncu nam one zriju.
Drago Sunce, zemljo draga,
Hvala Vam za Vaša blaga!

Dok su se po školi cijeli tjedan širili mirisi friško pečenog kruha i peciva, naši boravkaši bavili su se crtama po toku, karakteru i značenju.

Prvašići su prikazali bundeve u tehnici akvarel i crni flomaster. Stariji boravkaši proučavali kukuruz i pomoću olovke pokušali istaknuti kontrast u građi klipa i komušine.


Ostala zbivanja uskoro….


Produženi boravak je produženi dnevni rad nakon redovite prijepodnevne nastave, kada djeca nakon nastave ne odlaze kući, nego ostaju u školi s učiteljicom razredne nastave. U vrijeme produženog boravka učenici svladavaju nastavni programa, imaju organizirano vrijeme za odmor i igru, tople obroke, borave na svježem zraku. Učiteljice za njih osmišljavaju kreativno provođenje vremena. Produženi boravak nije, dakle, samo učenje i ponavljanje, te pisanje domaće zadaće, nego povezuje učenje, igru i rad, a učitelji razredne nastave koji rade u produženom boravku, svojim radom potiču i pomažu učenicima.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s